Energiezuinig en Duurzaam

“Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”

Bij de ontwikkeling van de Kaswoning en Verandawoning zijn wij een stap verder gegaan. Gelijk aan het Cradle-to-Cradle principe, is bij het ontwerpen rekening gehouden met de mogelijkheden die de woning aan de toekomstige generatie moet kunnen bieden.

Bij het ontwerp wordt gebruik gemaakt van een combinatie van duurzaamheids- en energiemaatregelen. Samen met TDS engineering, gevestigd te Almere, is een innoverend, duurzaam installatieconcept bedacht specifiek voor de stadskaswoning , verandawoning en the greenhouse.

BASIS (EPC=0.6) (opgenomen in richtprijs woning)

– gevels, vloeren en daken Rc= 5,0
-buitenramen dubbel glas Hr++
– serre enkel glas
– stadsverwarming (afhankelijk van gemeente)
– lage temperatuur vloerverwarming
– afleverset voor warm tapwater / douche wtw
– mechanische afvoer ventilatie / natuurlijke toevoer.
natuurlijke toevoer is middels verse voorverwarmde lucht die dmv kanalen door het huis gevoerd wordt.
– PV zonnepanelen a 7m2
– binnenzonnewering in serre dmv screens
– ventileren serre dmv sensor gestuurd dakraam

OPTIONEEL (EPC=0.4, 0.3, 0.0 ) (niet opgenomen in richtprijs woning)

+ geen afleverset of ketel tbv warm tapwater maar een elektrische warmtepomp boiler op basis van afgezogen ventilatielucht
+ elektrische warmtepomp met aardwarmtewisselaar en vrije koeling gratis.
+ extra PV-zonnepanelen
+ toepassing van 3-dubbele beglazing
+ isolatie Rc 6-10
+ vraaggestuurde ventilatie CO2 met gelijkstroommotoren
+ zwemvijver met helofytenfilter

 

Via onderstaande diagrammen wordt het installatieconcept weergegeven in een zomer – en wintersituatie:

 

 

 

Optimale ventilatie

De ventilatie van het woonhuis wordt op natuurlijke wijze verwarmd of gekoeld (afhankelijk van het seizoen). In de winter wordt de lucht in de serre door de zon verwarmd en benut om het huis te ventileren waardoor energie wordt bespaard. In de zomer wordt de lucht direct van buiten door de bodem (grond) gekoeld en benut om het huis te ventileren, waardoor beperkte maar gratis (vrije) koeling wordt verkregen.

In beide situaties zal middels kanalen (buizen) de lucht op natuurlijke wijze aangevoerd worden en mechanisch afgevoerd. Er is dus geen sprake van dubbele ventilatoren zoals in een wtw-systeem (wat elektrische energie scheel), en er is geen sprake van filters die periodiek vervangen dienen te worden (wat onderhoud scheelt).

Als u meer energie wilt besparen, kunt u ervoor kiezen de warmte van de afgezogen lucht via een warmtepompboiler te benutten voor het maken van warm drinkwater.

De ventilatie van de serre is op basis van motorbediende kiepramen welke laag in de gevel en hoog in het dak aangebracht worden. Deze ventilatie zal geheel op natuurlijke wijze fungeren op basis van thermische trek (schoorsteenfunctie). Met name in de zomer zal deze voorziening bijdragen aan het koelen van de serre.

 

Verwarming

Met uitzondering van de onverwarmde serre, is in de gehele woning vloerverwarming aanwezig. De HR++ ketel, stadsverwarming of een optionele warmtepomp worden aangesloten op deze laag temperatuur vloerverwarming systeem. Deze vorm van verwarming zorgt voor een aangenaam binnenklimaat (weinig luchtwervelingen/stof) en lagere energiekosten. Indien gewenst, is het ook mogelijk een palletkachel aan te sluiten op de vloerverwarming.

 

Zonnepanelen

Het dak kan worden voorzien van een betaalbaar geïntegreerd systeem van zonnepanelen, afgeleid uit de kassenbouw. Energie overschotten kunnen vanzelfsprekend aan het nutsbedrijf worden verkocht. Er zijn ook mogelijkheden om dit gezamenlijk met buren te ontwikkelen en kosten te besparen.

 

Hoge isolatiewaarde

De gevels bestaan uit 12 cm dikke sandwichpanelen met een Rc-waarde van 5 + 6 cm steenwol met gipsplaat binnenafwerking. Ook de serre creëert extra isolatiewaarde voor de voorgevel en fungeert als bufferzone (grote spouw). Al deze maatregelen zorgen ervoor dat de woning goed presteert op energiezuinigheid.

 

Cradle to cradle

Het ontwerp bestaat uit een demontabel staalframe dat eenvoudig gerecycled of hergebruikt kan worden.  Reytec biedt een volledig gesloten levenscyclus aan voor de onderdelen van de serre. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van gerecycled beton granulaat voor de prefab beton vloeren.

 

Gezonde materialen

Voor de bouw en afwerking wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke en gezonde, gifvrije materialen zoals FSC hout en bamboe.

 

Zwemvijver

De optionele zwemvijver bij de Verandawoning bevat een systeem dat ervoor zorgt dat regenwater wordt opgevangen, gefilterd en gereinigd. Wij ontwerpen ook graag een ecologische tuin voor u.

 

 

Zonnecellen Recycling Reytec
 Zonnecellen op het dak van de woning leveren energie aan de woning  Gelijk aan de Cradle-to-Cradle gedachte worden oude kassen opnieuw gebruikt

deel deze informatie met anderen